Voor de meeste sporters zal het gevoel van spierpijn na een training wel herkenbaar zijn. De ene keer zal dit erger zijn dan de andere keer. Wanneer je oefeningen doet die jouw lichaam niet gewend is kan er spierpijn ontstaan. Echter niet alleen de training, maar ook de temperatuur, de voeding en nachtrust zijn van belang voor jouw spieren. In deze blog leggen wij uit wat de beste voeding is voor een goed spierherstel. Er zijn drie nutriënten die je lichaam goed kan gebruiken na een zware training. Dit zijn: magnesium, vitamine C en natuurlijk eiwitten. Deze voedingsstoffen zorgen voor een sneller spierherstel, daarom moet je er goed op letten of je deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.
Magnesium
Magnesium is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en zorgt ervoor dat je ontspant en tot rust komt. Deze mineraal is onder andere te vinden in volkorenproducten en noten. Wanneer je intensief sport is het verstandig om extra magnesium te slikken. De gevolgen van een tekort aan magnesium zul je al snel merken. Je kunt last krijgen van: verstijfde en verkrampte spieren, vermoeidheid en duizeligheid, dit zijn enkele symptomen van een magnesium tekort. Om dit te voorkomen zijn er enkele supplementen die je kunt nemen, om voldoende magnesium binnen te krijgen.
Vitamine C
Er zijn twee soorten spierpijn: vroege en verlate spierpijn. Vroege spierpijn ontstaat tijdens of net na het inspannen van je spieren en wordt veroorzaakt door verzuring in de spieren. De oorzaak is dat de spieren geen melkzuur meer kwijt kunnen, dit zorgt ervoor dat het wordt opgehoopt wat aanvoelt als spierpijn.
Verlate spierpijn krijg je pas na één of twee dagen na de inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in je spiervezels. Echter zijn deze spierscheurtjes juist goed voor je. Je lichaam zorgt ervoor dat de spiertjes herstellen en zich voorbereidt op de volgende zware belasting. Hierdoor zullen je spieren steeds sterker worden. Alleen is dit niet fijn tijdens de wintersport, omdat je er wel tot een week last van kunt hebben.
Verder kun je ook spierpijn krijgen door te snel van een warme naar een koude omgeving te gaan. Ook kun je last krijgen wanneer je niet de juiste skiuitrusting hebt. Het beste is om je eigen uitrusting mee te nemen. Neem je eigen ski’s mee op de skidragers, zo hoef je geen slechte materialen te huren op de piste.
Voorkom spierpijn met deze oefeningen
Nu vraag je je waarschijnlijk af: ‘Hoe voorkom ik spierpijn op wintersport?’ Of je nou regelmatig sport of niet, in beide gevallen is het van belang om je goed voor te bereiden wanneer je op wintersport gaat. Je moet de belasting op de spieren geleidelijk opbouwen. Zo wennen je spieren aan de belasting die ze tijdens het skiën of snowboarden ook zullen ondervinden.
Dit betekent dat je oefeningen zult moeten doen die de skibeweging zoveel mogelijk imiteren. Deze oefeningen kun je gewoon thuis uitvoeren, zo hoef je niet naar de sportschool. Probeer drie maanden voor de skivakantie, 2 keer per week oefeningen uit te voeren die gericht zijn op je benen en de ‘core’. Tijdens het skiën of snowboarden krijgen je benen veel te voortduren, daarom de oefeningen voor je benen. De ‘core’ is het middelpunt van je lichaam. Hieronder vallen je buikspieren, rugspieren en bilspieren. Deze spieren gebruik je vooral wanneer je draait of opstaat.
Voor het trainen van je (boven)benen hebben we drie geschikte oefeningen: squats, lunges en wall sits. Zo zorg je dat je beenspieren sterker zullen worden.
Voor het trainen van de core hebben we twee oefeningen die je het beste kunt uitvoeren. De plank is een goede oefening voor de core, evenals de Russian twist. Zo train je de juiste spieren die belangrijk zijn tijdens het skiën of snowboarden.
bekijk ook Beste soorten restaurants voor sporters