ClickCease

Iedereen heeft wel eens last van spierpijn na een zware training. Je spieren hebben rust nodig om weer te kunnen herstellen van de zware inspanningen. Het liefst wil je de volgende dag weer naar de sportschool gaan. Toch moet je rekening houden met je lichaam en voldoende rust nemen. Tijdens het rusten herstellen je spieren, zodat je de volgende training weer net zo zwaar of misschien zelfs wel zwaarder kunt trainen. Met onderstaande tips help je het spierherstel bevorderen.

Spierherstel bevorderen met voeding

Er zijn drie nutriënten die die je lichaam goed doen na een zware training. De volgende nutriënten: magnesium, vitamine C en eiwitten, zorgen voor een sneller en beter spierherstel. Het is dus belangrijk dat jij als fanatiek sporter genoeg van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Magnesium

Magnesium heb je nodig voor de aanmaak van hormonen. Deze helpen bij het opbouwen van spieren en boten en zorgt voor ontspanning en kalmering. Magnesium is onder andere te vinden in volkorenproducten en noten. Wanneer je meerdere keren per week zwaar sport is het verstandig om  extra magnesium te slikken. Een tekort aan magnesium zul je al snel merken aan hoe je je voelt. Het tekort aan magnesium kan leiden tot het verstijven en verkrampen van spieren, vermoeidheid en duizeligheid.

Vitamine C

Vitamine C is verantwoordelijk voor het vormen van collageen. Collageen zorgt voor een strakke en rimpelloze huid, maar zorgt ook voor een sneller herstel van afgebroken spierweefsel. Vitamine C is vooral te vinden in citrusvruchten (sinaasappel, citroen en grapefruit) en spinazie. Wanneer dit groente en fruit regelmatig eet, dan is het niet nodig om supplementen bij te slikken.

Eiwitten

Tot slot natuurlijk eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. De lichaamscellen en spiercellen in ons lijf zijn opgebouwd uit eiwitten. Bij zware inspanning ontstaan er kleine scheurtjes in onze spiervezels. Om goed te kunnen herstellen heeft je lichaam aminozuren nodig en deze worden uit eiwit gehaald.

Neem voldoende rustdagen

Jezelf een rustdag gunnen is vak voor veel sporters erg lastig. Vaak wordt echter vergeten hoe belangrijk het is om rust te nemen. Maar waarom is deze rust nou zo belangrijk?

Na zware inspanningen in de sportschool ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels. Door voldoende rust te nemen zullen deze spierscheurtjes vanzelf weer herstellen. Om te kunnen herstellen heeft jouw lichaam voldoende rust nodig. Neem daarom geregeld een rustdag, dit betekent niet dat je de hele dag niks hoeft te doen, maar je laat de zware gewichten met rust. In het herstelproces is slaap ook een belangrijke factor. Voor sporters is het aan te raden minimaal 8 uur per nacht te slapen.

Om goed in slaap te vallen is het aan te raden om niet vlak voor het slapen gaan te sporten. Ook is het voldoende dat je zoveel mogelijk licht in je kamer vermijd. Doe dus op tijd je telefoon weg. Mocht je helemaal tot rust willen komen, dan kun je ook slaap oordoppen in doen. Zo val je in slaap zonder last te hebben van vervelende geluiden.