Beoordeeld met 4.9 / 5

Wat te doen bij een verrekte spier?

9 augustus 2021

Elke sporter zal in zijn of haar sportcarrière helaas moeten geloven aan blessures. Mensen die veel aan sport doen kunnen, altijd blessures oplopen. Een verkeerde beweging kan er al voor zorgen dat je een hamstringblessure, een spierscheur of een verrekte spier oploopt. Een  spierverrekking ontstaat door overbelasting na een fysieke activiteit. Deze overbelasting zorgt ervoor dat de verrekte spier kan opzwellen. Verrekte spieren komen vaak voor en zijn gelukkig goed te behandelen vanuit thuis. Nu zijn er natuurlijk allerlei vragen over wat je precies kan doen aan een verrekte spier of een spierscheur.

Onverwachte bewegingen

Verrekte spieren ontstaan vaak wanneer er onverwachte en snelle bewegingen plaatsvinden. Verrekte spieren komen vaak voor in kuiten en nekspieren. De pijn van een spierverrekking kan je omschrijven als een scherpe en zeurende pijn. Wanneer je beweegt zal je de scherpe pijn voelen en als je rust is het vaak een zeurende pijn.

Hoe erg is een verdraaide of verrekte spier?

Er zijn drie verschillende graden, waarin je een spier kan verreken of verdraaien. Zo heb je graad één van een verdraaide of verrekte spier. Bij deze graad gaat het vaak om een lichte overstrekking of klein scheurtje van de spier. Hierbij kan je denken aan een touw, waarvan de draden een beetje loslaten. Bij graad twee heb je een iets ernstigere verdraaide of verrekte spier. Hier zit het touw nog maar aan een aantal draden vast. Graad drie is een volledig doorgescheurde spier.

Een verdraaide of verrekte spier?

Wanneer je opeens last hebt van een spier kan het zo zijn dat er een scheurtje in de spier is ontstaan. Het verschil tussen een verdraaide en verrekte spier zit hem in de plek waar je de scheur hebt opgelopen. Bij een verdraaide spier heb je vaak een band gescheurd, zoals de enkelband. Het doel van deze banden is dat ze je botten bij elkaar houden. Deze banden kan je vergelijken met een touw dat tussen twee botten gespannen is.

Bij een verrekking heb je vaak een klein scheurtje opgelopen in een pees of spier. Bij een verrekte spier heb je vaak pijn midden in de spier of aan het uiteinde ervan. Als er scheuren in de uiteinde van je spieren zitten, genezen deze iets moeilijker dan wanneer dat midden in de spier gebeurd.

Hoe voorkom je een verdraaide of verrekte spier?

Misschien heb je wel eens van een deep tissue massage gehoord, maar deze vorm van masseren wordt vaak ingezet om chronische spierspanningen, spierpijn en andere soort blessures te verhelpen. Bij deze vorm van spier massage wordt er gebruik gemaakt van langzame en erg diepe druk op plaatsen waar je pijn ervaart. Om dit goed te doen zal een masseur gebruik maken van zijn vingers, ellebogen, knokkels en onderarmen gebruiken. Dit doen ze zodat ze verklevingen die diep in je spieren zitten los maken. Dit soort verklevingen zorgen ervoor dat ontstekingen en pijn veroorzaakt worden. Deze ontstekingen en pijntjes zorgen ervoor dat je minder mobiel bent en uit zich vaak in pijnlijke schouders, rugpijn, stijve nek en stramme en vermoeide benen.

Lees ook:  Wanneer kan je de Massage Gun gebruiken voor sneller herstel?

Een Massage Gun als alternatief

Een verdraaide of verrekte spier kan door allerlei dingen veroorzaakt worden. Dit is ook nooit helemaal te voorkomen. Je kan wel de kans op een blessure verkleinen door een aantal dingen te doen. Hieronder hebben we een aantal van deze punten voor je opgesomd.

  • Warming-up: Iets wat we vaak nog te veel zien in de sportwereld is dat veel mensen niet doen opwarmen. Wanneer je niet doet opwarmen kan een blessure veel sneller ontstaan. Een verdraaide of verrekte spier kan veel sneller ontstaan wanneer je geen warming-up doet en gewoonweg meteen begint met zwaar trainen.
  • Overbelasting of vermoeidheid: Overbelasting van spieren kan ook leiden tot een spierverrekking. Probeer dus niet te zwaar of te lang te trainen. Een overbelaste of vermoeide spier kan zelfs nog voor andere nare blessures zorgen.
  • Lenigheid: Ook iets wat we nog te weinig zien is dat mensen werken aan hun flexibiliteit en mobiliteit. Door een goede warming-up te doen en te werken aan de lenigheid van je spieren kan je spierblessures voorkomen.
  • Eerdere blessures: Een verdraaide of verrekte spier ontstaat vaak ook op plaatsen waar je al eerder een blessure hebt gehad. Deze spieren hebben dan vaak onvoldoende rust gehad of missen nog de lenigheid.

Behandelen van een spierblessure

Een van de eerste stappen bij een verdraaide of verrekte spier is het nemen van genoeg rust en koelen van de spier. Een verdraaide of verrekte spier is een spier die een trauma heeft opgelopen en deze moet herstellen. Dit betekend uiteraard niet dat je alleen maar moet zitten of liggen. Je kan gewoon bewegen, maar dit moet rustig en goed uitgevoerd worden. Je moet de spier niet overbelasten of vermoeien. Naast rust en koelen van de spier kan je ook gebruik maken van compressie. Compressie houdt in dat je een speciaal compressie bandage om de verdraaide of verrekte spier wikkelt. De druk moet natuurlijk niet te hoog zijn, want dan kan de bloedtoevoer verminderd worden. Ook kan je kiezen voor elevatie van de spier. Door je pijnlijke spier te verhogen kan deze beter herstellen.

Helemaal pijnvrij?

Wanneer je pijnvrij bent kan je de volgende stap pas nemen om je blessure op te lossen. Als je een verdraaide of verrekte spier hebt betekend dat dat de spier niet meer zo sterk en lang is als voorheen. Je moet deze dus sterker en weer langer maken. Dit kan je doen door extra oefeningen te doen tijdens je trainingen. Als je bijvoorbeeld je kuit spier verrekt hebt kan je ‘calf raises’ doen om je spier aan te sterken. ‘Calf raises’ doe je eenvoudig door rechtop te staan en op je tenen te gaan staan. Wanneer je op je tenen staat span je je kuitspieren aan. Dit houdt je een paar seconden vast en daarna laat je je weer rustig terug zakken.

Rustig opbouwen

Voordat een verdraaide of verrekte spier volledig herstelt is kan er al snel een maand overheen gaan. Vaak kan je na een week al minder last hebben van de spier. Dit betekent echter niet dat je weer op volledige kracht kan trainen. Door je trainingen rustig op te bouwen kan je ervoor zorgen dat je spier sneller en beter herstelt. Als je toch nog pijn hebt na een week of als de pijn toeneemt, kan je het beste contact opnemen met een fysiotherapeut of huisarts.

Lees ook:  Wat te doen tegen kramp in de kuit?