Wat is een hamstringblessure?
Sporten gaat niet zonder risico’s. Blessures liggen vaker op de loer en dus is het belangrijk dat je op een juiste manier de sport uitvoert. Toch geeft ook dit geen garantie voor geen blessure op te lopen. Zelfs wanneer je een sport op de juiste manier uitvoert loop je namelijk nog steeds de kans op het oplopen van een blessure. In deze blog gaan we meer vertellen over een van deze soort blessures en wat je er tegen kan doen.
Wat is en hoe ontstaat een hamstringblessure?
Deze soort blessure komt veel voor bij verschillende sporten. Binnen voetbal is dit zelfs een van de meest voorkomende blessures en dat heeft vooral te maken met het contact dat je hebt met je tegenstander. Het is dan ook geen wonder dat de hamstringblessure de meest voorkomende blessure binnen voetbal is. De hamstrings is een spiergroep die zich aan de achterzijde van het bovenbeen bevindt. Een deel hiervan, de m. biceps femoris, is de boosdoener van het ontstaan van deze blessure. Tijdens het rennen op het veld wordt deze maximaal gestrekt en in sommige gevallen kan dat te veel druk uitoefenen op deze spiergroep, waardoor dus een blessure ontstaat. Daarnaast kan deze blessure ontstaan door een sliding van een tegenstander of van jezelf.
De symptomen van een hamstringblessure
De meest voorkomende symptomen bij deze blessure zijn pijn aan de spier aan de achterkant van je bovenbeen. Je zal dit vooral merken bij het strekken van je heupen of bij het buigen van je knieën , hier zorgt de hamstring normaliter voor. Deze pijn kan worden omschreven als een krampachtig gevoel die vaker het zwakste punt van de spier betreft, ofwel de spier-peesovergang. Het ontstaan van deze blessure kan op twee manieren, acuut en chronisch. Bij de acute variant schiet de pijn er plotseling in terwijl bij de chronische variant er al langer sprake is van overbelasting van de spier.
Hoe los je het op?
De juiste behandelwijze van deze blessure is vooral rusten en de juiste oefeningen doen. Je kan dit doen door een bezoek te brengen aan een fysiotherapeut. Hij of zij zal je dan helpen met de juiste oefeningen en daarmee te zorgen voor een sneller herstel. Wat vooral belangrijk is, is dat je niet de hamstring gaat overbelasten. Doe dus rustig aan en zorg ervoor dat je je rust pakt en neemt. Op die manier zorg je ervoor dat je weer sneller kan sporten en er geen last meer van hebt.
Je hamstring behandelen met een massage gun
Buiten rust en fysiotherapie, is het aan te raden om gebruik te maken van massages ter behandeling van je blessure. Dit is mogelijk vanuit een professionele masseur, maar ook een massage gun kan je al heel ver brengen. Kijk daarom goed naar wat het beste bij jouw situatie past. Op die manier weet je beter wat je kan verwachten en daarmee ben je dus ook beter voorbereid. Onze massage gun kan je al een stuk verder helpen met het behandelen van de blessure. Toch is het aan te raden om bij een hevige hamstringblessure een professional in te schakelen, zoals een fysiotherapeut. Een massage gun kan wel helpen bij spierherstel bevorderen.