Beoordeeld met 4.9 / 5

Hoe gebruik je een massage gun?

18 september 2020

Geweldig effect op je spieren!

Een massage gun gebruiken heeft een geweldig effect op het herstel van je spieren. Het massageapparaat kan ook zorgen voor een optimale warming-up voorafgaand aan je training. De massage gun maakt gebruik van percussietherapie, dit zorgt ervoor dat je spieren warm worden. Door de massage gun te gebruiken voor een training, wordt ervoor zorgt dat er een verhoogde bloedstroom ontstaat in de spier die je behandelt. Als je de massage gun goed gebruikt zorg je ervoor dat spierherstel bevorderd wordt, waardoor je minder last hebt van spierpijn. Maar de vraag is nu hoe gebruik je een massage gun nu precies?

Een massage gun gebruiken

Door een massage gun te gebruiken kan je stress en spanningen flink verlichten en je kan zelfs je slaapkwaliteit verbeteren, omdat het zenuwstelsel zich kan ontspannen. Wanneer je de massage gun gaat gebruiken kan je elke spiergroep zo’n twee minuten behandelen voor het slapen gaan. Je gebruikt de massage gun dan op de benen, armen, borst, buikspieren, schouders en nek. Door dit te doen kan je zenuwstelsel zich meer ontspannen en je slaap zal dan verbeterd worden.

Als je last heb van spanningen kun je de massage gun ook twee minuten op de gespannen spier(en) gebruiken om stress flink te verminderen. De massage gun komt met verschillende opzetstukken. Als je last hebt van een knoop kan je het beste de halve zachte bol, of de demperbevestiging gebruiken. Je gebruikt de demperbevestiging dan rondom de knoop in plaats van direct op de knoop.

DE TRILLINGEN VAN DE MASSAGE GUN

Als je start met het behandelen van de spieren, zet je allereerst de massage gun aan. De massage gun staat dan op de laagste snelheid 1. Als je de spier gaat behandelen moet je het massageapparaat op de spier zetten en je ‘zweeft’ als het ware over de spier heen. Door dit te doen kan de spier ontspannen of je kan hem opwarmen. Je hoeft niet veel druk uit te oefenen en je laat simpelweg de massage gun het werk doen. Als je een meer gespannen gedeelte van de spier vindt, focus de massage gun dan op dit gebied, pak dit gedeelte dus wat langer aan. Dit doe je ook als je gebruik maakt van een foam roller. Het voordeel van de Massage Gun daarentegen is dat je heel gericht de spier kunt behandelen. Als je voelt dat de spier minder stram aanvoelt kun je de snelheid verhogen. Je hoeft je niet te haasten, geniet van de massage.

HET MASSAGEPLAN

Warming-up

Velen denken dat de massage gun vooral bedoeld is als herstel tool, maar je kan hem ook gebruiken voor je warming-up. Als je een bepaalde spiergroep gaat trainen, bijvoorbeeld je benen. Dan kan je de massage gun gebruiken voor het sporten door onder andere de quadriceps en de kuiten te masseren. De massage gun gebruiken kan voor meerdere dingen zorgen tijdens je warming-up. De trillingen van de percussietherapie zorgen allereerst voor een hogere bloedstroom in de spieren die je behandeld. Door de massage gun goed te gebruiken kan je ook je sympathische zenuwstelsel activeren. Dit is het mechanisme dat het lichaam voorbereidt op een activiteit of sport. Als je de Massage Gun gebruikt om je voor te bereiden op een training, richt je je vooral op de spiergroep die je gaat trainen. Als je bijvoorbeeld gaat bankdrukken, wil je de borstspieren behandelen. Je gebruik de massage gun dan voor minimaal dertig seconden aan de spierbuik, dit is het dikste deel van de spier. Ga heen en weer over de spier, maar zorg ervoor dat je nooit te dicht bij de uiteinden van de spier komt.

Lees ook:  Vleessoorten met een grote hoeveelheid eiwitten

Tijdens de workout

Je kan ook tussen je sets door gebruik maken van de massage gun. Door de massage gun te gebruiken tussen de sets door kan je ervoor zorgen dat spieren ontspannen en zich klaar kunnen maken voor de volgende set. Door dit goed te doen kan je ervoor zorgen dat je alles uit de volgende set kan halen. Als je aan het bankdrukken bent kan je, je borstspieren al voelen trekken. Na een aantal sets voelt de borst al strakker aan, omdat de ‘’pomp’’ er in zit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het rekken van een spier het potentieel en de krachtoutput kan verminderen. Door gebruik te maken van de massage gun voor zo’n 15 seconden kan je de spanning wat eruit halen. Dit verhoogt de bloedstroom en verhoogt de flexibiliteit, waardoor deze spier weer losser wordt en klaar is voor de rest van je training.

Na de training

Na de training voel je vaak dat je lichaam erg gespannen is. Door de massage gun te gebruiken kan je, je lichaam helpen door je spieren en zenuwstelsel te ontspannen. Als je dit vlak na de training doet kan je lichaam sneller terugschakelen in de herstelmodus en kan je lichaam zich meer ontspannen. Voor het beste resultaat gebruik je de massage gun voor zo’n 90 tot 120 seconden over de gespannen spiergroep. Dit doe je dan door het massageapparaat te laten ‘zweven’ over de spiergroep. Dit moet je vooral op de dikkere gedeeltes van spieren doen en niet in de buurt van gewrichten. Ook de dagen na je training kun je de Massage Gun voor langere perioden gebruiken om je spieren optimaal te laten herstellen.