Beoordeeld met 4.9 / 5

Wat te doen tegen kramp in de kuit?

24 mei 2021

Je herkent het vast wel. Tijdens de coronapandemie heb je wat meer stilgezeten. Nu eindelijk de sportscholen weer open zijn wil je je oude sportritme weer oppakken. Je komt aan bij de sportschool en begint met een goede motivatie aan je work-out. Na 15 minuten slaat het noodlot toe, kramp. De kramp schiet tijdens een oefening in je kuit. Heel erg pijnlijk. Je besluit je work-out af te breken en gaat naar huis. Op de weg naar huis vraag je je af hoe het nu kon gebeuren dat je opeens kramp kreeg. Eenmaal thuis aangekomen zoek je op Google naar antwoorden. Uiteindelijk vind je een artikel waarin staat dat het komt omdat je te snel te veel wilt doen. Je snapt het niet helemaal. Daarnaast is de kramp in je kuit nog altijd niet weg. Je zit met je handen in het haar. Wat moet ik doen?

Voor de korte termijn

Als eerste is het verstandig om even te douchen. Spoel warm water om je kuit heen. Doe dit gedurende een minuut of 5. Vervolgens kun je in de douche de spieren een beetje masseren. Wanneer je klaar bent met douchen is het een goed idee om bijvoorbeeld een massage gun te gebruiken om de spieren in de kuiten goed te masseren. Dit zal normaal gesproken voldoende moeten zijn om de kramp in de kuit op korte termijn te verhelpen en spierherstel te versnellen.

De lange termijn

Voor de lange termijn is het belangrijk om je te realiseren dat je rustig je work-out moet opbouwen. Je lichaam is namelijk niet meer gewend om de zware inspanning te leveren. Zorg er dus voor dat je begint met een makkelijke training. Deze moet stap voor stap worden opgebouwd. Begin dus niet meteen met de zwaarste oefeningen. Ga ook de eerste keer niet maximaal. Daarnaast is het ook belangrijk om je voeding weer aan te passen aan de work-out. De calorieën die worden verbrand tijdens de work-out moeten ook weer worden aangevuld. Daarbij is het ook belangrijk om niet te ongezond te eten. Gevarieerd en gezond eten zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor die zware inspanning. Wanneer je echter wilt afvallen dan is afvallen met gember ook een goede optie. Belangrijk om te weten is dat bij afvallen de combinatie van gezond eten en beweging ervoor zorgt dat er resultaat wordt geboekt. Wanneer er alleen wordt ingezet op gezond eten dan zal het resultaat veel langer op zich laten wachten.

Drink genoeg water

Een ander belangrijk punt is dat je genoeg water drinkt. Zeker wanneer het erg warm is. Spieren hebben namelijk veel vocht nodig. Wanneer het erg warm is verdampt dit vocht heel erg snel. Daarnaast wordt ook een deel van het vocht omgezet in zweet dat wordt gebruikt door je lichaam om af te koelen. Drink voor dat je gaat sporten genoeg water. Daarnaast is het een goed idee om ook water mee te nemen. Zo kun je tijdens het sporten de hoeveelheid vocht blijven aanvullen. De kans op kramp in kuit wordt dan veel kleiner.

Lees ook:  Zelf een trainingsschema maken