Beoordeeld met 4.9 / 5

Zelf een trainingsschema maken

20 mei 2022

Het trainen met een personal trainer is vaak erg prijzig. Echter zullen je prestaties wel verbeteren met een personal trainer. Hij/zij zorgt voor een trainingsschema die volledig op jou wordt aangepast. Wil jij geld besparen op een personal trainer? Dan raden wij je aan om verder te lezen. Wij vertellen je hoe je je eigen trainingsschema samenstelt, waardoor jij alsnog dezelfde resultaten zult boeken.

Stel je doel

Voor je aan de slag gaat met het schema is het belangrijk om je doel in je achterhoofd te houden. Wil je graag afvallen of wil je juist spieren opbouwen? Stem hier je trainingsschema op af. Houdt ook rekening met de juiste voeding om je doelen te behalen.

Hoe vaak per week sport je?

Bepaal allereerst hoe vaak je per week wilt gaan sporten. Neem niet te veel hooi op de vork en train niet elke dag. Probeer het rustig op te bouwen. Wanneer iets op het begin niet goed werkt, dan zul je al snel de motivatie verliezen. Begin bijvoorbeeld met 3 dagen per week. Zo is het mogelijk om de dagen die je sport mooi te verdelen over de week.

Zorg voor een eenvoudig schema

Houd het trainingsschema eenvoudig. Het is erg vervelend als je vergeet wat je moet doen en hoeveel je moet doen. Een ingewikkeld schema zal demotiverend werken. Houd het schema zo eenvoudig mogelijk en doe slechts 3 à 4 oefeningen per spiergroep. Voor iedere oefening doe je 3 of 4 setjes van een bepaald aantal herhalingen. Na een tijdje zul je merken dat je het schema eenvoudig kunt opvolgen.

Hoe ziet een goede training er uit?

Begin je training altijd eerst met een korte warming-up. Met een goede warming-up voorkom je nare blessures. Trek hiervoor maximaal 10 minuutjes uit. Denk hierbij aan lopen op de loopband met een steile helling, een paar minuten op de fiets of 100 single squats.

Vervolgens ga je aan de slag met compound oefeningen. Deze vergen de meeste inspanning van jouw lichaam. Bij deze oefeningen gebruik je meerdere spiergroepen in je lichaam, dit kost dus een hoop energie. Voorbeelden hiervan zijn squats, deadlifts en pull-ups.

Wanneer je klaar bent met de compound oefeningen, ga je aan de slag met isolatieoefeningen. Met deze oefeningen train je slechts een spiergroep. Een goed trainingsschema bevat dus een combinatie van compound en isolatieoefeningen.

Het trainingsschema uitwerken

Een goed programma voor het uitwerken van deze oefeningen is Excel. Hier kun je eenvoudig het aantal setjes, herhalingen en de benodigde tijd noteren. Het is belangrijk om je setjes en herhalingen bij te houden om progressie te kunnen boeken. Zorg dat je iedere training een beetje meer probeert te doen. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende rust neemt tijdens de setjes in. Met de Excel urenregistratie kun je deze tijd goed registreren.

Lees ook:  Hoe voorkom je spierpijn