Beoordeeld met 4.9 / 5

Beste manieren om te herstellen na een het sporten

23 juli 2021

Als je een echte sporten bent dan weet je als geen ander hoe vervelend het is om spierpijn te hebben. Het lijkt vaak alsof je lichaam je straft voor het harde werk dat je hebt gedaan. Ook hoor je vaak dat de tweede dag na het sporten nog erger is. Super vervelend! En toch is spierpijn een normale reactie van het lichaam. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om je spierpijn te verminderen en je lichaam beter te helpen herstellen na het sporten!

Waarom heb je spierpijn?

Als je flink aan het sporten bent dan komt er een moment dat de spieren hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen. Dit gaat dan allemaal ophopen in de spieren. Het zijn meestal melkzuren die zich opslaan in de spieren. Dit wordt daarom ook wel verzuren genoemd. Daarnaast kunnen er tijdens het sporten kleine scheurtjes en beschadigingen ontstaan in de spieren. Dit zorgt er dan weer voor dat je kleine ontstekingen in je spieren krijgt waardoor ze pijn gaan doen. Die reacties ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de inspanning. Het is dan ook niet gek dat mensen vaak zeggen dat de spierpijn de tweede dag na het sporten erger is dan de dag er na. Gelukkig kan je lichaam hier vrij goed mee om gaan en zal het na deze tijd langzaam gaan herstellen. Als je dit te lang vindt duren, dan kan je je lichaam een klein beetje helpen.

Start de training goed op

Begin je training met een goede warming-up. Zorg dat je spieren klaar zijn voor inspanning. Je kan je spieren bijvoorbeeld al even masseren met onze massage gun. Een goede warming-up stimuleert de bloedsomloop en zorgt er voor dat er meer zuurstof naar je spieren gaat. Ook zorgt een warming-up er voor dat je spieren minder snel beschadigen of scheuren.

Sluit je training goed af

Als je klaar bent met de krachttraining moet je altijd zorgen voor een goede cooling down. Zorg dat je bloedomloop op gang blijft en je spieren genoeg zuurstof krijgen om te gaan herstellen. Ook moet je goed eten na je workout. Neem wat koolhydraten om je glycogeenvoorraad aan te vullen. Glycogeen is namelijk de brandstof van je spieren. Neem daarnaast ook wat eiwitten om het spierherstel te bevorderen.

Het masseren van de spieren

Als je veel last hebt van spierpijn kan je de spieren ook masseren. Masseren zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor komt er meer zuurstof bij je spieren en worden de afvalstoffen beter afgevoerd. Kortom je bent sneller van je spierpijn af. Onze massage gun kan je helpen om je spieren weer beter aan te laten voelen. Je kan je massage gun ook voor en tijdens de training gebruiken om te zorgen dat jouw spieren goed doorbloedt worden en blijven. Zo wordt de kans op spierpijn ook al verminderd.

Drink genoeg water

Spoelen, spoelen en nog een spoelen. Water is een goede manier om je lijf schoon te spoelen. Het zorgt er namelijk voor dat de afvalstoffen in de spieren beter afgevoerd kunnen worden. De afvalstoffen verlaten je lichaam via je zweet. Daarom is het belangrijk je zweetreserves weer goed aan te vullen en dus genoeg water te drinken. Je hebt minstens 2 liter vocht per dag nodig.

Lees ook:  rug massage apparaat

Het nemen van een eiwit shake

Eiwitten heb je nodig om je spieren te laten herstellen. Hoeveel je hiervan nodig hebt hangt onder andere af van je gewicht en de intensiviteit van je sport. Eiwitten helpen niet alleen je spieren met herstellen, maar zorgen er ook nog voor dat je spiermassa behoudt en op gaat bouwen. Er zijn heel veel verschillende soorten eiwit shakes te krijgen. Van pre workout zonder caffeine tot eiwitpoeder met tropische smaken. Je krijgt het allemaal. In een eiwit poeder zitten vaak twee soorten eiwit. Deze twee soorten zijn Whey-eiwit en caseïne-eiwit. Whey-eiwit zorgt er voor dat je direct na het sporten de eiwitten binnen krijgt die je lichaam nodig heeft om je spieren te herstellen. Caseïne-eiwit zijn eigenlijk de trage eiwitten. Caseïne zorgt er voor dat je spieren ook door de nacht heen toevoer heeft van eiwitten waardoor ze ook ’s nachts kunnen herstellen.

Goed rusten

Een goede nachtrust is enorm belangrijk als het gaat om spierherstel. ’s Nachts krijgen je spieren de meeste kans om te herstellen omdat je lichaam dan in volledige rustmodus zit. Ook is een goed slaapritme belangrijk voor een goede training. Als jij elke nacht lang genoeg slaapt en een regelmatig ritme aan houdt dan is je energie level veel hoger tijdens de training. Daarnaast zorgt een goede nachtrust er ook nog voor dat je hormoonbalans in orde is.

Goede hormoonbalans

Een goede hormoonbalans is ook belangrijk voor het herstel van je spieren. Niet alleen een slechte nachtrust, maar ook stress kan er voor zorgen dat jouw hormoonbalans verstoord is. Als je namelijk te veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt, dan wordt je afbraak van spierweefsel verstoord en heb je langer last van spierpijn. Ontspanning is daarom ook erg belangrijk. Het is niet voor niks dat sportscholen vaak sauna’s hebben. Warmte geeft de spieren namelijk de kans om te ontspannen en jij krijgt even de tijd om je hoofd weer leeg te maken. Blijf wel altijd voldoende water drinken als je naar de sauna gaat want ook hier zweet je de afval stoffen weer uit.