Beoordeeld met 4.9 / 5

Hoe kom ik van nekpijn af?

27 februari 2024

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van nekpijn. We zijn ons vaak onbewust van het aanhouden van een slechte lichaamshouding. Dit komt vaak door onze geliefde mobieltjes of door het werk wat we doen op dagelijkse basis. Er zijn nog allerlei andere oorzaken, gevolgen en andere aspecten. De grote vraag blijft echter: Wat kan ik doen om geen last meer te hebben van mijn nek? Daar gaan we het allemaal over hebben in dit artikel.

Wat is nekpijn überhaupt?

Om een beter beeld te krijgen over mogelijke oplossingen voor jouw situatie, is het van belang om te weten wat nekpijn is. Wanneer je pijn aan je nek hebt, is dat het gevolg van overbelasting of slijtage. Deze overbelasting k of slijtage kan zich bevinden in uw spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. Deze pijn verdwijnt meestal na een aantal dagen of weken, afhankelijk van de herstelprocedure.

Oorzaken

Er kunnen allerlei redenen zijn voor jouw specifieke nekpijn. Hier kijken we naar de meest voorkomende oorzaken van nekpijn. De oorzaak die het vaakste terugkomt die resulteert in nekpijn, is het te weinig afwisselen in je houding. Een langere tijd in dezelfde houding staan, zitten of werken zonder afwisseling kan killing zijn voor je nek.

Een andere oorzaak die vaak terugkomt, maar waar mensen vaak niet bij stilstaan. Deze oorzaak is een hoge prestatiedruk of stress. Wanneer je voor een langere periode onder stress of prestatiedruk komt te staan, span je de nekspieren onbewust veel aan. Hierdoor kunnen natuurlijk klachten ontstaan. Daarbij wordt vaak vergeten dat een emotioneel moeilijke periode ook vaak zorgt voor veel spanningen in de nek. Om minder stress te ervaren kan het zijn dat je niet op de plek zit waar je wilt zitten in je leven. Wat je dan kan doen is advies vragen over jouw persoonlijke groei op bijvoorbeeld www.jouwpersoonlijkegroei.nl.

Daarnaast zijn er een aantal veelvoorkomende oorzaken die het wel waard zijn om kort te benoemen. Acute blessures zoals een plotselinge val tijdens het skiën of iets dergelijks, komt heel vaak voor. Dan bestaat ook nog altijd de veelvoorkomende oorzaak die overbelasting genoemd wordt. Wanneer je bijvoorbeeld topsport doet of heel arbeidsintensief werk op dagelijkse basis, dan komt overbelasting wel eens voor. Het is daarbij wel handig om te weten hoe je moet omgaan met een blessure.

Ten slotte zijn er ook nog ietwat heftigere oorzaken waar niet even makkelijk iets aan te doen is. Denk hierbij aan slijtage van de nekwervels, een nekhernia of een stenose in de nek. Om deze oorzaken op te lossen is een fysiotherapeut en een bezoek aan het ziekenhuis van groot belang.

Gevolgen

Wanneer het aan blijft houden of sterk aanwezig is, kunnen er gevolgen aan zitten. Eén van deze gevolgen heeft te maken met ons hoofd. Door veel spierspanning in onze nek kan er hoofdpijn ontstaan. Deze hoofdpijn begint vaak aan de achterkant van het hoofd, waarna deze doorloopt richting het gezicht.

Eveneens kan een stijve nek zorgen voor pijn in de schouder. Als we kijken naar spieren door een versimpelende bril, dan kunnen we spieren zien als elastieken. Doordat de elastiek in de nek strak staat, moet deze stijfheid op een andere plek gecompenseerd worden door de andere elastieken die verbonden zijn.

Meestal trekt de elastiek van de nek dan aan de elastiek van één van de schouders. Dit zorgt op den duur weer voor pijn in de schouders. Zo heb je even een kort en versimpeld beeld van spieren en hoe deze in verbonden zijn aan elkaar. Een duidelijker beeld over de anatomie van de spieren in je schouder is iets ingewikkelder. Dit is tevens niet alleen zo in de nek, maar in vrijwel alle spiergroepen van het menselijk lichaam. Het lichaam is dus overal verbonden en waar de ene spier samenspant, moet een andere spier ontspannen of zelfs uitrekken.

Lees ook:  Wat is een dieptemassage en hoe werkt het?

Oplossingen

Er zijn meerdere oplossingen wanneer het aankomt op nekpijn. Eén van deze oplossingen is om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan om te kijken naar wat er speelt. Zodra bekend is wat er speelt, stelt de huisarts of fysiotherapeut vast wat de beste oplossing is en wordt je voorzien van middelen, oefeningen of een combinatie hiervan.

Een andere insteek is om naar de osteopaat te gaan. Een osteopaat onderzoekt het volledige lichaam en niet alleen de plekken waar klachten zijn. Hierbij is de osteopaat gefocust op het herstellen van normale beweeglijkheid van het lichaam. Dit kan voordelig zijn aangezien rug, nek en schouderklachten vaak nauw samenkomen of elkaar veroorzaken. Daarna volgt een manuele behandeling, om zo de beweeglijkheid te herstellen.

Daarnaast bestaan er ook manueel therapeuten. Wanneer je daar langs gaat, word je behandeld op een manier die lijkt op die van een osteopaat, maar een osteopaat neemt niet alleen spieren, gewrichten en botten mee in de behandeling. De manueel therapeut doet dit wel. Een osteopaat neemt namelijk ook het orgaanstelsel en het zenuwstelsel mee terwijl deze holistisch handelt.

Ook worden er vaak massages gegeven voor rug-, nek- en schouderpijn. Hiervoor kun je het beste naar een op dit gebied gespecialiseerde massagezaak. Dit komt vaak wel met een hoge prijs en het advies om vaker terug te komen per maand of zelfs per week. Hierdoor is de overweging voor een nekmassage apparaat geen slechte overweging. Wel moet je hier voorzichtig mee omgaan en de instructies te allen tijde volgen.

Dan heb je natuurlijk nog altijd de keuze om zelf het internet af te speuren en op zoek te gaan naar bepaalde tips en trucjes met betrekking tot nekpijn. Ook kun je vaak oefeningen vinden voor je nek die wellicht kunnen helpen. Vergeet hierbij niet op te letten of de bronnen betrouwbaar zijn of niet, aangezien je natuurlijk zelf verantwoordelijk bent voor eventuele verslechteringen van de nekklachten.

Hopelijk weet je nu wat nekpijn is, ken je verder een aantal oorzaken en gevolgen hiervan. En kun je met die aspecten in gedachten een keuze maken over het behandelen van jouw nekpijn.