Beoordeeld met 4.9 / 5

Hoe gezond zijn kant en klaar maaltijden?

3 april 2024

Enkele jaren geleden werd het door vele nog verafschuwt. Kant en klaar maaltijden, wie koopt zoiets nou? Je kunt toch veel beter zelf gaan kopen, is wat veel mensen toen zeiden. Toch is dat sinds 2021 helemaal omgedraaid. Zo blijkt uit een onderzoek van Hart van Nederland, dat tegenwoordig ruim de helft van de Nederlandse bevolking minimaal één keer per week zo’n maaltijd doet eten. Het Voedingscentrum is daar niet heel gelukkig mee, zij noemen het namelijk niet bepaald gezond. In deze blog gaan we daarom kijken naar de verschillende soorten kant en klaar maaltijden. Welke zijn er bijvoorbeeld wél gezond en waar moet je dan precies opletten?

Niet voldoende groenten

Uit onderzoek is gebleken, dat een mens iedere dag minimaal 250 gram aan groentes moet eten. Dit doordat het de meest rijke vorm van vitamines en mineralen is. Groentes spelen daarmee een belangrijke rol in de groei en onderhoud van het menselijk lichaam. Het is daarnaast ook de basis van ons immuunsysteem. Het Voedingscentrum, dat aangeeft geen groot voorstander te zijn van kant en klaar maaltijden, geeft als hoofdreden dat het merendeel van deze maaltijden niet voldoen aan de hoeveelheid groenten. Een gemiddelde maaltijd bestaat uit ongeveer 140 gram aan groenten. Je zou zeggen; dat is toch meer dan voldoende, als je ook een lunch met veel groenten hebt? Daar denkt het Voedingscentrum anders over. Zo zijn er verschillende enquêtes gehouden in de afgelopen jaren. Wat blijkt, ruim 70 procent van de mensen doet tijdens het avondeten voornamelijk hun groenten eten. Ook concluderen zij, dat op het moment dat mensen voor een kant en klaar maaltijd kiezen, zij een dusdanig drukke dag hebben dat er op andere momenten ook geen tijd is om gevarieerd te eten.

De gezonde variant

Het Voedingscentrum zegt daarentegen niet dat kant en klaar maaltijden helemaal niets waard zijn. Er bestaan namelijk ontzettend veel gezonde varianten, die aan de duurdere kant zijn en daarnaast minder gepromoot worden door de supermarkten. Zij kiezen toch vooral voor de bami saté, lasagne een stamppot of een simpele pasta. Kijk daarom iets verder in de supermarkt en zoek maaltijden die minimaal 200 gram groenten bevatten, minder dan zes gram zout hebben en kies ook voor maaltijden met aardappelen of volkoren producten. Daarbij is vis of vlees met veel eiwitten, zoals kip en kalkoen de beste optie.

De voordelen van kant en klaar maaltijden

Het klinkt misschien allemaal niet heel positief, toch hebben kant en klaar maaltijden ook ontzettend veel voordelen. Om te beginnen zijn ze namelijk zeer tijdsefficiënt. Mocht je een drukke dag hebben gehad. Dan is de kans groot dat je niet uitgebreid wilt gaan koken. Mocht je een rijkgevulde kant en klaar maaltijd hebben klaar liggen, dan zorg je er als nog voor dat lichaam in een top conditie blijft. Zoals bovenstaand ook al benoemd, er zijn ontzettend veel gezonde varianten. Ze zijn vaak alleen duurder en ze worden minder op de voorgrond gepresenteerd. Je zou het eventueel ook kunnen laten bezorgen, door bedrijven zoals HelloFresh, Ekomenu of Foodbag. Verder zijn deze maaltijden altijd perfect geproportioneerd. Hiermee weet je precies hoeveel calorieën, vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels en zouten je binnen krijgt. Mocht je dat lastig vinden om te controleren tijdens het koken, dan zijn deze maaltijden daar dus een uitkomst voor.

Lees ook:  Wat is neuromusculaire therapie?

Het zelf maken

Zelf maken? Dat kan prima. Mocht je vooraf al weten dat er een drukke periode aankomt. Dan kun je zelf ook deze maaltijden klaar maken. Dit doe je dan in de vorm van mealprepping. Hierbij maak je op één dag voor meerdere dagen allemaal verschillende maaltijden. Dit zodat je op die drukke dagen, het eten alleen maar hoeft te verwarmen. Het fijne hieraan is, dat je zelf kunt kiezen wat er in de maaltijden komt. Daarnaast kun je ook ruim inplannen, de ene dag een volkoren paste met kip en de andere dag aardappelen met vis en sperziebonen.