Beoordeeld met 4.9 / 5

Sportblessures: hoe te voorkomen?

22 september 2021

Miljoenen mensen sporten; jong en oud, man of vrouw. Sporten is goed voor je gezondheid. Dat er ook (blijvende) schade aan het lichaam kan ontstaan door het beoefenen van een sport, wordt niet door iedereen gerealiseerd. Volgens NOC NSF lopen ieder jaar zo’n 3,5 miljoen Nederlanders een blessure op tijdens het uitvoeren van een sport. De helft hiervan moet behandeld worden door een arts of therapeut.

Hoe ontstaat een sportblessure?

Voordat we vertellen hoe je een sportblessure kunt voorkomen, is het handig om te weten hoe een sportblessure ontstaat. Een sportblessure ontstaat vooral door een verkeerde beweging/ belasting van het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een spier rekt iets te ver uit.
  • Een pees of spier scheurt.
  • Een bot breekt (botfractuur).
  • Een gewricht wordt de verkeerde kant op geduwd of getrokken (en gaat hierdoor in de verkeerde richting).

Een sportblessure kan door meerdere dingen veroorzaakt worden, zoals: een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, geen/ te weinig voorbereiding, een beenlengteverschil, een verkeerde houding van het lichaam, een verkeerde voetstand, slecht of verkeerd materiaal (bijvoorbeeld slechte sportschoenen) of een te hoge belasting tijdens de training/ wedstrijd. Echter kan een blessure ook acuut ontstaan door een botsing, val of klap.

Welke schade kunnen sportblessures veroorzaken

Het is belangrijk om na te denken over de gevolgen van een sportblessure, maar dit is niet bedoeld om je bang te maken. Het is belangrijk om zo veilig en verantwoord mogelijk te sporten, zo voorkom je zoveel mogelijk blessures.
Sportblessures kunnen een aanleiding zijn voor een ziekenhuisopnamen en in extreme gevallen zul je misschien nooit meer kunnen sporten. Door blijvende schade aan botten of spieren, zoals peesblessures, beenvliesontstekingen, spier scheuringen of bandletsel.

Wat helpt sportblessures te voorkomen?

Het is van belang dat je er zoveel mogelijk aan doet om een blessure te voorkomen. Let daarom op de volgende zaken:

  • Warming-up en coolingdown: dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren en pezen goed warm worden. Ook stofwisselingsprocessen komen goed op gang, waardoor je spieren aan de nodige zuurstof en energie komen.
  • Opbouw training: om blessures tijdens het sporten te voorkomen, is het belangrijk om je fitheid af te stemmen op de belasting tijdens de training. Zorg dat je daarom rustig aan begint en ga steeds een beetje zwaarder trainen.
  • Zorg voor een goede levensstijl: blijf op gewicht en gezond. Dit zal je prestaties verbeteren en veel blessureleed voorkomen.
  • Zorg voor goed materiaal: denk aan sportschoenen. Let op het draagcomfort, de stabiliteit, maar ook op de demping en grip van de schoenen. Vraag in de winkel naar een expert voor het beste schoeisel. Bij bepaalde sporten is het ook van belang om de juiste kleding en beschermingsmiddelen te dragen.

Wie kunnen je helpen?

Uiteraard zijn niet alle blessures te voorkomen door de juiste voorbereiding en training. Bij het oplopen van een blessure is het van belang om onderscheid te maken tussen een blessure die plotseling ontstaat (acute blessure) of een blessure die langzaam aan erger wordt (chronische blessure).

Lees ook:  Waarom kopen mensen een Massage Gun?

Om een sportblessure te voorkomen of te genezen kun je hulp inschakelen van een aantal specialisten, zoals:

  • Een personal trainer: deze specialist geeft jou een personal training. Zo kan hij/zij jou ondersteunen tijdens de training. Deze let er tijdens het sporten op dat je oefeningen op een goede manier uitvoert. Zo wordt een blessure door een verkeerde houding voorkomen.
  • De sport-fysiotherapeut: behandelt, begeleidt en adviseert mensen die weer willen beginnen met sporten of die een sportblessure hebben opgelopen.
  • De sportarts: deze geeft consulten en verricht sportmedische onderzoeken. Een sport arts weet na onderzoek in welke staat je lichaam is, hierdoor kan hij/zij tips geven bij het voorkomen van sportblessures.