ClickCease

Sportmotivatie tijdens de lockdown

Nu we weer volledig in lockdown zitten moeten we als sporters vrij creatief te werk gaan. Dit doen we zodat we zo fit en gezond mogelijk blijven. Mensen gaan weer massaal thuis en buiten trainen. Toch kan het soms moeilijk zijn om de motivatie te vinden om te blijven gaan. Dit is ook niet gek buiten is het koud en nat wat veel mensen al tegenhoudt om te trainen. Binnenshuis kan het soms te klein of te druk zijn om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen. Uit een artikel dat langs kwam op verschillende nieuwssites konden we al zien dat zo’n 60% van alle Nederlanders minder is gaan sporten, vanwege de lockdown. Nu is de grote vraag hoe ga je tijdens de lockdown je sportmotivatie terugvinden? Hieronder lees je er alles over!

Door de zure appel heen

Laten we eerlijk zijn de eerste en voornaamste reden dat mensen minder gaan sporten is omdat de sportscholen dicht zijn. De barrière is gewoonweg groter geworden voor velen. Dit komt uiteraard omdat we gemak wezens zijn. We pushen onszelf wel om naar de sportschool te gaan en als we eenmaal daar zijn moeten we wel gaan trainen. Omdat we die luxe nu niet hebben moeten we in de kou sportparkjes opzoeken, waar velen geen zin in hebben. Andere trainen thuis, echter is het vaak zo dat de zogenaamde ‘sportmentaliteit’ in huis niet te vinden is. Dit is ook niet gek, maar toch als je iets wilt bereiken moet je even door de zure appel heen bijten. Dit houdt in dat jezelf gewoonweg moet dwingen te gaan trainen. In het begin is dit vrij lastig, maar op den duur zal ook dat makkelijker worden.

Neem een vriend(in) mee

Motivatie gaat vaak beter dan je iemand hebt met wie je kan gaan. Samen sporten is nu eenmaal leuker en als je met de juiste persoon gaat, werkt het ook nog motiverend. Zoek je sportmaatje en ga er samen op uit!

Mentale gezondheid

Velen van ons weten ondertussen wel wat voor mentale gevolgen de lockdown heeft op velen. Depressies, eenzaamheid en mensen die het gewoonweg niet meer zien zitten. Niet meer dan begrijpelijk. Mensen zijn sociale wezens en we moeten elkaar zien, spreken en knuffelen. Als dit een lange periode niet goed gebeurd ontstaan er allerlei mentale problemen. Hier wordt tegenwoordig te weinig over gesproken, maar het is een steeds groter wordend probleem. Sport heeft een positief effect op onze mentale gezondheid. Juist omdat we in beweging zijn maakt ons lichaam allerlei verschillende stoffen aan en dit zorgt ervoor dat we ons beter gaan voelen.

Fysieke gezondheid

Als de pandemie ons iets geleerd heeft, is het wel dat onze gezondheid altijd voorop gesteld moet worden. Dit geldt voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Sport zorgt ervoor dat we ons fysiek goed voelen en dat we in een betere conditie kunnen opbouwen. Onze lichamen kunnen zich snel en goed aanpassen aan bepaalde situaties. Als we sporten en ook daadwerkelijk tot het uiterste gaan geven we een seintje aan ons lichaam dat we sterker moeten worden. Ons lichaam gaat hier meteen mee aan de slag en zorgt ervoor dat we sterker en beter worden. Uiteraard gebeurd dit niet na één of twee keer sporten. De kracht van herhaling speelt hier ook een gigantische rol.

Weet waarvoor je het doet

Aan het eind van de dag heeft iedereen zijn eigen reden om te gaan sporten. De een doet het voor zijn gezondheid, de ander omdat die het leuk of lekker vindt. En andere doen het weer om er goed uit te zien. Een combinatie van deze drie is altijd het beste. Zoals we eerder hebben gezegd is onze mentale en fysieke gezondheid het belangrijkste. En als we daardoor beter gaan uitzien is het altijd een win-win situatie. Wie wil er nu niet dat zijn kleren van Malelions, Dsquared of stone island goed zitten en goed vallen. Uiteraard hebben merken zoals Malelions verschillende maten, maar een maatje eraf of een maatje erbij kan soms wonderen doen voor je hoe je eruit ziet en voelt.