Beoordeeld met 4.9 / 5

Langdurige klachten rondom je gebit kunnen voor belemmering van de sportprestatie zorgen

24 juni 2022

Het hebben van een gezond gebit is voor vele redenen belangrijk voor je gezondheid. Waarschijnlijk hebben je ouders je er altijd op gewezen dat je je tanden goed moet poetsen. Voor topsporters is een regelmatige check up bij de tandarts in Rotterdam extra belangrijk. Maar waarom dan? Dat gaan we jou haarfijn uitleggen.

Sporten op top niveau

Als je op topniveau sport, vraagt dit heel veel van jouw lichaam. Het begint al bij het gebruik van de juiste materialen, zoals een massage gun, om je lichaam in topconditie te houden. Daarnaast moet je goed op je lichaam letten. Om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt, heb je aangepaste voeding en supplementen nodig. Deze voedingsmiddelen en supplementen zorgen ervoor dat je genoeg energie binnenkrijgt om te kunnen presteren. Daarnaast heb je deze voedingsmiddelen ook nodig om je immuunsysteem op pijl te houden. Is deze niet in orde, dan loop je sneller blessures op en flink ziek worden. Je gebit kan daar ook onder lijden en ontstaan er bijvoorbeeld infecties.

gezond gebit

Gebruik de juiste middelen

Het hebben van een gezond gebit begint vaak bij jezelf. Houd je tanden goed schoon en eet bijvoorbeeld gezonde voeding die bijdraagt aan een gezond gebit. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je gebit te laten controleren door de tandarts. Doe je dit niet dan kan het extreem vervelende gevolgen voor je hebben. Ga dus elk halfjaar even langs voor een check-up. Het aanschaffen van een goede tandenborstel, tandpasta, mondwater en flosdraad is ook erg belangrijk. Door deze middelen op z’n minst 2 keer per dag goed te gebruiken hou je je gebit gezond en schoon en voorkom je gaatjes of infecties. Het is ook verstandig om eens in de zoveel tijd een spoeling te gebruiken of ander mondwater met actieve zuurstof. Dit zorgt er namelijk voor dat alle bacteriën en rommel tussen de kleinste spleetjes van je gebit worden vernietigd en afgevoerd tijdens het spoelen van je mond. Zo blijft je gebit op en top gezond. Als topsporter maak je toch ook gebruik van de beste materialen om te sporten? Doe dit dan ook bij de verzorging van je gebit.

Wat helpt nog meer bij een goede gezondheid?

Waarschijnlijk word je al overspoeld met het advies over voldoende slapen. Toch is dit echt waar. Slaap herstelt meer in je lichaam dan dat je je zou kunnen voorstellen. Het is daarom juist uitermate belangrijk om voldoende te slapen. 8 uur per nacht is wel aan te raden en een minimale richtlijn als je veel inspanning moet leveren.

Regelmatig ontspannen of een rustdag nemen zijn uitermate belangrijk. Neem hier de tijd voor. Het is belangrijk om goed voor je spieren te zorgen. Een massage gun helpt bij het goed verzorgen van je spieren. Je kunt deze namelijk gebruiken om je spieren op te warmen bij een workout.Ook kan deze helpen om je spieren te ontspannen na een lange dag op kantoor. Nog iets wat zou kunnen helpen, is een warm bad of douche. Doe dit dan ook regelmatig. Spanning op je spieren of stress zorgen voor een slechte gezondheid en dit wil je te allen tijde voorkomen.

Lees ook:  Beste soorten restaurants voor sporters