ClickCease

Hoe kom je snel van spierpijn af?

Een vraag die bij velen vaak rond gaat, is hoe kom je snel van spierpijn af? Sporters zien spierpijn vaak als de beloning die ze krijgen na een goede training. Als je pijn hebt aan de spieren die je getraind hebt dan weet je dat je een effectieve training hebt gehad. Spierpijn wordt door veel sporters gelinkt met het opbouwen van spiermassa. Toch kan spierpijn veel pijn doen en erg vervelend zijn met het uitvoeren van dagelijkse bewegingen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om de vraag hoe kom je snel van spierpijn af te beantwoorden.

Wat te doen tegen spierpijn?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om spierpijn te verzachten en jezelf doeltreffend te ontlasten. Er zijn de laatste jaren verschillende studies uitgevoerd die uitwijzen dat percussietherapie een uitstekende methode is om spierpijn tegen te gaan. Mensen die last hebben van spierpijn hebben vaak de drang om niks te doen. Je moet echter in beweging blijven, zodat je spieren niet verstijven. Als je te veel rust neemt, zal de doorbloeding verminderen, waardoor melkzuur zich ophoopt en de pijn meer wordt. Masseer de spieren met een verwarmde gel of olie. Een doelgerichte massage zorgt ervoor dat er extra rijk bloed in de spieren komt met de voedingswaarde die je spier nodig heeft. Neem een warme douche of bad, warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten zich uitzetten. Dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie verbeterd, waardoor je bloed beter gaat stromen. 

Gebruik percussietherapie om van je spierpijn af te komen

Zoals we al eerder benoemd hebben verschillende studies uitgewezen dat percussietherapie een goede manier is om van spierpijn af te komen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Massage Gun na de training kan je het gespannen spierweefsel verzachten en zorgen de trillingen ervoor dat melkzuur uit de spieren verdwijnt. Verder verhoogt de massage de bloedstroom waardoor verse energie in de spieren wordt gepompt waardoor spierpijn en krampen wegtrekken. Ten slotte verbetert de massagetherapie het bewegingsbereik. Dit zijn allemaal factoren waardoor je snel herstelt van je training en ben je klaar om de spieren opnieuw op de proef te stellen. Maar ook op je warming-up heeft de Massage Gun een verrassend groot effect. 

Kom van je spierpijn af met een effectieve warming- up

De Massage Gun wordt vooral gezien als een tool om spierherstel te bevorderen, maar het massageapparaat heeft ook een grote bijdrage aan een goede warming-up. Als je de Massage Gun gebruikt voordat je gaat sporten, verhoogt de bloedtoevoer naar lokale spierweefsels en daarmee het zuurstofniveau in de spier. Ten tweede zetten de pulsen je sympathische zenuwstelsel aan, dit is het vecht-of-vluchtsysteem van je lichaam dat zich voorbereidt op fysieke inspanning. Je lichaam bereidt zich op die manier voor op je training en hierdoor verlaagt de kans op spierblessures. Om de Massage Gun te gebruiken als voorbereiding op je training, richt je dan op de spiergroep die je gaat trainen. Als je bijvoorbeeld begint met bankdrukken, richt je de Massage Gun op de borstspieren. Om de juiste manier te vinden om van je spierpijn af te komen kan je het beste ook nog een warming-up doen door licht te beginnen. Door een warming-up te doen in combinatie met de massage gun kan je ervoor zorgen dat de mind muscle connectie zich beter vastzet.

wat te doen tegen spierpijn

5 tips voor goed gebruik van de Massage Gun

Als je de massage gun wilt gebruiken om spierpijn tegen te gaan of spierpijn te verzachten moet je dit natuurlijk goed uitvoeren. Hieronder staan een aantal tips waarmee je de percussietherapie het best kunt toepassen:

  1. Start met een lage frequentie en bouw op

De Massage Gun is zeer krachtig, het is daarom belangrijk dat je met een lage trilfrequentie begint, zodat je de spier laat ontspannen. Je kunt de snelheid na een tijdje langzaam verhogen.

  1. Begin met grotere spiergroepen

Het is gemakkelijker om de Massage Gun onder controle te krijgen als je begint met de grotere spiergroepen. Om van spierpijn af te komen richt je je eerst op de pijnlijke grote spieren.

  1. Vermijd je botten

Je beschadigt botten niet als je de Massage Gun hierop richt, maar het is erg oncomfortabel als het bot raakt. Je kunt met je vrije hand goed identificeren waar in het lichaam de botten zitten.

  1. Blijf bewegen

Zorg ervoor dat je niet te hard duwt en de Massage Gun niet te lang op dezelfde plek houdt. Het is beter om te blijven bewegen. In feite laat je het massage pistool over de spiergroep heen zweven.

  1. Gebruik de Massage Gun niet té lang

Het heeft geen nut om de Massage Gun uren achter elkaar te gebruiken. Het massageapparaat heeft het beste effect als je een bepaalde spiergroep een aantal minuten masseert en dan verder gaat naar het volgende lichaamsdeel.

Voeding is iets wat altijd helpt tegen spierpijn

Als je echt op pad bent om spierpijn tegen te gaan en daadwerkelijk de vraag: wat helpt tegen spierpijn te beantwoorden moet je niet verder zoeken dan je keuken. De keuken is vaak waar de meeste progressie geboekt wordt bij sporten. Of het nu afvallen, bijkomen, op gewicht blijven of spierpijn verzachten is de meeste antwoorden vind je in voeding en dus in de keuken. Door een wel gebalanceerd dieet en genoeg eiwitten binnen te krijgen kan spierpijn snel en makkelijk verzachten. Door de juiste voeding te consumeren weet je wat je kan doen tegen spierpijn om dit te verlichten en ook sterker en voller te worden.