Beoordeeld met 4.9 / 5

De invloed van seks op je sportprestaties

16 juni 2022

De invloed van seks op je sportprestaties

De week van geen seks! Seks heeft namelijk een negatieve impact op jouw sportprestaties, omdat je testosteron van seks omlaag gaat. Althans, dit wordt regelmatig door meerdere mensen gezegd. Boksers, NFL-spelers, powerlifters en andere topatleten houden zich aan de regel geen seks voor een wedstrijd, maar wat zegt de wetenschap hierover? Heeft seks daadwerkelijk invloed op je testosteronwaarden? Je leest het antwoord op deze vraag in dit artikel.

Wat is testosteron?

Zoals je misschien al wist, is testosteron belangrijk bij het aanmaken van spiermassa.  Het testosteron in je lichaam bepaalt de snelheid waarvan de eiwitsynthese in je lichaam plaatsvindt. Testosteron zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam eiwit aan gaan maken.

Testosteron speelt ook de hoofdrol in veel processen die gerelateerd aan seks zijn. Het zorgt voor een gezond libido en het vermogen om een erectie te krijgen. Aangezien testosteron dus belangrijk is voor eiwitsynthese en verschillende seksuele processen, is het interessant om te kijken of deze twee factoren invloed op elkaar hebben.

Acute invloed van opwinding op testosteron

In een uitgevoerd onderzoek aan de universiteit van Essen moesten proefpersonen kijken naar een erotische film. Hierbij werd geïnstrueerd om na 10 minuten te masturberen tot ejaculatie. Voor het tonen van de film werden de testosteronwaarden nog gemeten, vervolgens werden deze nog een keer gemeten na het kijken van de film. Uit onderzoek bleek dat de testosteronwaarden licht stegen tijdens de film en vervolgens weer daalden naar het normale niveau na de daad. Je kunt dus stellen dat tijdens de opwinding je testosteron stijgt.

Hoe zit het met onthouding?

De opwinding zorgt voor een kortdurende stijging van de testosteronwaarden, maar hoe zit het met die week oponthoud voor een belangrijke wedstrijd? Een onderzoek in China aan de universiteit van Hangzhou toonde dat de testosteronwaarden bij mannen na een aantal dagen stijgt bij onthouding. Na een week piekt het gemiddelde testosterongehalte. De aanname van topsporters zit dus niet ver van de realiteit af. Tijdens het onderzoek van de universiteit werden 28 mannen onderzocht na onthouding. Op de zevende dag piekte de testosteronwaarde naar 145,7% ten opzichte van het normale niveau. Wanneer er vervolgens werd geëjaculeerd, keerden de waarden weer naar het normale niveau.

Positieve effecten van seks

Seks heeft niet alleen maar nadelige gevolgen voor je gezondheid. In relatie tot spieropbouw is het belangrijkste positieve effect dat het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Dit komt niet alleen door seks, maar ook door masturbatie. Je kunt dus stellen dat dit erbij hoort op zijn tijd en het gebruik van masturbators of het hebben van seks op zijn tijd heel gewoon is. Voor een optimale sportprestatie is het belangrijk te kijken naar de gevolgen van seks of masturbatie kort voor een wedstrijd of training.

Lees ook:  Sneller spierherstel door voeding