Beoordeeld met 4.9 / 5

Spierpijn en masseren

5 augustus 2021

Over het algemeen zullen mensen een massage niet snel afwijzen. Veel sporters zijn er heilig van overtuigd dat het de mate waarin ze spierpijn hebben verminderd wordt door een massage. Een spier massage kan een positief effect hebben op het spierherstel en het verbeteren van sportprestaties. Iedereen weet dat een massage erg prettig aanvoelt, maar dit betekent nog niet dat het effectief uitgevoerd wordt. De grote vraag die we in deze blog gaan beantwoorden is of een massage daadwerkelijk zo effectief is voor je lichaam en je sportprestaties.

Kan je spierklachten verminderen door een massage?

Veel sporters zijn er dus heilig van overtuigd dat een spier massage een positief effect heeft op het lichaam. Sportprestaties worden verbeterd, werken ontspannend en kan spierpijn verminderen. Een goed uitgevoerde massage kan deze positieve effecten daadwerkelijk op je lichaam hebben. Een spier massage kan ervoor zorgen dat spierpijn klachten verminderd worden. Een spier massage met de juiste hoeveelheid compressie kan ervoor zorgen dat spierherstel bevorderd kan worden.

Als je veel spierpijn hebt kan je hier een aantal dagen last van hebben. Deze spierklachten kunnen ervoor zorgen dat je lichaam kwetsbaar is voor een bepaalde compressie druk op je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je pijn ervaart. Uiteraard is dit niet goed, daarom kan je voor de beste tijd meteen na de training kiezen voor een spier massage. Een ontspannende spier massage van het gebied die je getraind hebt kan een positief effect hebben op de spierpijn die je de dagen erna zal ervaren.

Je spieren herstellen alleen door de juiste hoeveelheid bloed te verkrijgen in je spier. Een ontspannende spier massage na het sporten kan ervoor zorgen dat de bloedtoevoer verbeterd wordt. Dit zorgt er weer voor dat er bloed met de juiste voedingsstoffen naar je spier gevoerd kan worden. Op deze manier zullen je spieren sneller herstellen en zal je minder spierpijn ervaren.

Een spier massage en het afvoer van afvalstoffen

Ons lichaam is een systeem dat 24/7 aanstaat en houdt zich met allerlei processen bezig, zodat je gezond en fit kan blijven. Een van deze processen is het afbreken en opbouwen van spierweefsel. Wanneer je gaat trainen in de sportschool zorg je ervoor dat je lichaam onder stress komt. Deze stress zorgt ervoor dat er op een microniveau beschadigingen plaatsvinden in je spieren. Deze beschadigingen ontstaan door het afbreken van spiereiwitten. De beschadigingen zorgen ervoor dat spieren groeien en steker worden op termijn. De eerste reactie die je uit deze beschadigen krijgt is echter spierpijn.

Spierpijn ontstaat doordat onze spieren zich niet hebben aangepast op deze mate van inspanning en krijgen dus signalen dat dit herstelt moet worden. Als er beschadigen in onze spieren ontstaan door fysieke inspanning zorg je ervoor dat er een ontstekingsreactie ontstaat. Bij deze ontstekingsreactie worden er allerlei verschillende cellen en stoffen betrokken. Deze cellen en stoffen bestaan uit vochtophopingen, witte bloedcellen en het creatinekinase enzym. Al deze stoffen zorgen ervoor dat er een ontstekingsreactie ontstaat en dit leidt weer tot spierpijn.

Een goed uitgevoerde spier massage kan er dus voor zorgen dat dat spiercellen die beschadigd zijn sneller kunnen herstellen. Ook kan een spier massage ervoor zorgen dat je bloedsomloop verbeterd waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen en melkzuur zich niet ophoopt, waardoor erge spierpijn voorkomen kan worden.

Een spier massage en verbeterde sportprestaties

Als het op sporten aankomt dan wil iedere sporter graag zijn of haar sportprestaties verbeteren waar dit mogelijk is. Fanatieke sporters willen alles op alles zetten om hun doelen te behalen. Ze willen dit verwezenlijken door zich aan een (steng) dieet te houden en zich aan trainingsschema’s te houden. Steeds meer sporters komen tot de conclusie dat een spier massage een positief effect heeft op hun lichaam. Sporters die voor een spier massage kiezen geven vaak aan dat het voelt alsof de vermoeidheid uit hun spieren worden getrokken. Het werkt ontspannend en stress verlichtend. Het is ook een bewezen fenomeen dat wanneer je een spier massage ondergaat dat je lichaam minder cortisol aanmaakt. Cortisol is het stresshormoon en door een spier massage te ondergaan zal dit stresshormoon verminderd worden.

Bij haast elke inspanning die we uitvoeren, of het nu mentaal of fysiek is, zal er cortisol worden aangemaakt. Dit stresshormoon stimuleert de afbraak van je spiereiwitten, waardoor er energie vrijgemaakt wordt. Cortisol is in bepaalde maten goed voor je, maar je wilt dit level zo laag mogelijk houden. Te veel stress is niet goed voor onze lichamen en omdat cortisol spiereiwitten afbreekt kan het leiden naar minder snel herstel van de spieren. Eiwitten zijn uiteraard de bouwstenen waaruit onze spieren zijn opgebouwd.

Een spier massage voor pijnverlichting en bloedtoevoer te bevorderen is zeker mogelijk. Het volledige effect van een spier massage op je lichaam om sportprestaties te verbeteren is de wetenschap nog niet helemaal over uit. Dit vergt nog verder onderzoek om te kijken of het ook daadwerkelijk een verbetering van je sportprestaties heeft.

Deep tissue massage om spierpijn te masseren

Misschien heb je wel eens van een deep tissue massage gehoord, maar deze vorm van masseren wordt vaak ingezet om chronische spierspanningen, spierpijn en andere soort blessures te verhelpen. Bij deze vorm van spier massage wordt er gebruik gemaakt van langzame en erg diepe druk op plaatsen waar je pijn ervaart. Om dit goed te doen zal een masseur gebruik maken van zijn vingers, ellebogen, knokkels en onderarmen gebruiken. Dit doen ze zodat ze verklevingen die diep in je spieren zitten los maken. Dit soort verklevingen zorgen ervoor dat ontstekingen en pijn veroorzaakt worden. Deze ontstekingen en pijntjes zorgen ervoor dat je minder mobiel bent en uit zich vaak in pijnlijke schouders, rugpijn, stijve nek en stramme en vermoeide benen.

Een Massage Gun als alternatief

Een masseur, de chiropractor en de fysio zijn uiteraard een erg goede oplossing om van je pijntjes en kwaaltjes af te komen. Echter zijn je fysio bezoeken vaak beperkt en voor een masseur en chiropractor zijn vaak extra kosten verbonden. Dit kan na verloop van tijd natuurlijk oplopen wat een bezoek naar deze professionals erg duur kan maken. Door een Massage Gun als alternatief of voor erbij te kopen kan je veel van deze kosten besparen. Zo kan je gebruik maken van een Massage Gun om spierpijn weg te masseren of als je blessure, zoals een verrekte spier hebt. Een Massage Gun kan je ook simpelweg inzetten om te ontspannen en om van pijnlijke plekken af te komen. Door de handige opzetstukken van de Massage Gun kan je elke spier in je lichaam behandelen. Ook is de Massage Gun makkelijk te gebruiken en eenvoudig mee te nemen waar je maar wilt.